Zvýšené jaterní testy

Další názvy: špatné jaterní testy, zvýšené jaterky

Tzv. „jaterní testy“ jsou biochemickým vyšetřením prováděným rozborem krve nemocného. Slouží ke zjištění aktivity některých jaterních enzymů a ke zjištění hladiny bilirubinu.

Buňky konkrétních orgánů obsahují enzymy (látky, které zprostředkovávají chod různých chemických reakcí), které jsou pro daný orgán typické. Pokud se hladina těchto enzymů v krvi zvýší (enzymy opustily buňky orgánu z důvodu narušení jejich stěny), lékař může usoudit na poškození orgánu a pátrat po jeho příčině.

Do sady jaterních testů standardně patří zjištění aktivity tří enzymů: alaninaminotran­sferázy (ALT), aspartátamino­transferázy (AST) a gamaglutamyltran­sferázy (GMT). Bilirubin, je odpadní produkt štěpení krevního barviva, který je upravován v játrech a následně vylučován z těla močí a stolicí. Zvýšená hladina bilirubinu svědčí pro neschopnost jater bilirubin zpracovávat nebo pro zvýšenou nabídku bilirubinu játrům při hemolytických onemocněních (nadměrnému rozpadu krevních buněk a barviva).

Jisté zvýšení jaterních testů je normální po zátěži, jinak ovšem signalizuje některé z mnoha možných onemocnění jater. Může se jednat o onemocnění infekční, nejčastěji o některou z virových hepatitid (či nesprávně „infekční žloutenku“) nebo o mononukleózu.

Dále připadají v úvahu postižení z příčin metabolických – např. steatóza jater (ztukovatění) při poruše metabolismu tuků. Hepatotoxicky (toxicky pro játra) působí mnohé jedy, především alkohol v nadměrných dávkách (souvisí se vznikem jaterní cirhózy), dále jedy některých rostlin a především hub (onemocnění probíhá pod obrazem akutní otravy).

Je nemožné opomenout pseudonádory a nádory jater. Jde zejména o jaterní cysty (dutiny vyplněné tekutinou) a nezhoubné nádory (adenomy, jaterní hemangiomy), případně o nádory zhoubné (např. hepatocelulární karcinom, který často souvisí s cirhózou jater).

Zvýšené jaterní testy jsou tedy příznakem, který je zjištěn ve zdravotnickém zařízení – nemocného sem přivedly jiné příznaky, jako např. žloutenka, zvláštní zabarvení stolice, bolest v pravém podžebří apod. Je nezbytně nutné se podrobit veškeré ordinované léčbě, včetně mnohdy velmi přísných diet, zásadně vynechat alkohol a nekouřit. K dlouhodobému sledování může být nemocný odeslán do ordinace odborného lékaře – hepatologa.

Diskuze o zvýšení jaterních testů

Zvýšené jaterní testy

Napište prosím svoji zkušenost s: zvýšené jaterní testy

 Váš příspěvek
 
BobanVV  31.08.16 19:18
Trittico

Dobrý den,
prosím, mám dotaz. Beru lék trittico 150 2 třetiny jednou deně na večer cca 2 měsíce. Od doby, kdy ho beru se mi neustále zvyšují jaterní testy. AST 3,31 UKAT, ALT 0,90 UKAT, GMT 1,5 UKAT, CHOLESTEROL 5, 60 UKAT. Před léčbou tritticem jsem měl vysoké jen GMT. Jiné léky kromě horčíku a vápníku neberu. Je to u antidepresiv normální? Děkuji
 Bob

 
mariekort  25.09.15 05:50

Manžel nikdy nepil

 
mariekort  25.09.15 05:48
játra

Manžel měl ted naposled naměřený49,36 ja­terní testy ucpávájí se mu žlučové cesty. Něco jsem slyšela, že se dá udělát vývod žluče. byl oparovaný, žlučník mu vzali, alejak to mně včechno zahnisaný dotklo se to slinivky i jater Prosím jde toto udělat, jinak to má moc špatný Děkují

 
Lenka216  11.09.15 17:22
Prosím o radu

Dnes jsme byli se synem (15let) na preventivní kontrole u dětské lékařky. Je naprosto v pořádku. Bylo nám však sděleno, že má šíleně vysoké krevní testy ALT 3,08 AST 12,19. Celý krevní obraz včetně Bilirubinu naprosto v pořádku. Nepije alkohol. Nekouří. Nebere žádné léky. Před lety očkovanou hep. A. a B. Nikdo nám nemohl zatím říci důvod. Jsme odeslání na další vyšetření. Syn se cítí naprosto v pořádku a dobrý rok nemarodil. Děkuji.

 
gabriela14  19.08.15 09:41
jatra

Dobry den chtela bych se zeptat byla jsem na gastroskopii
a tam mi nasli naky bakterie na zaludku a mimo to i spatny
Jatra mam zlute belmo snad takovy dva roky krevni testy
Jater pri jsou spatny tetka cekam na dalsi vysledky krve na
Na gastroskopii mi rekli ze ty jatra jsou spatny co by to mohlo
Byt strasne se bojim mam mali deti a muj doktor si myslim
Nevi rady

 
Atevi.xx  28.07.15 19:51
Prosim o radu

Dobry den
Chtela by jsem se zeptat co to znamena mam hodnoty GGT 1,69 a pod tim je napsano opakovane.
Hodnoty ALT 0,56 a ASt 0,38 to je myslim v poradku.Jsem uz delsi dobu na neschopence neni mi vubec dobre vse me boli, na koznim mi zjistili ze steru z pupinku streptococca a staphylococa.Uz je to mesic a nikdo mi nedal ani antibiotika, ke vsemu co me kozni lekarka poslala i na zubni tak mam na 6 zubech na korenech zanet.Take mam cysty v dutinach nosnich 0,7 a 2,1 cm.Mela jsem jit na operaci ale je odlozena nez se zpravi chrup.Dale me silene boli noha z boku u malicku hodnota kyseliny mocove je 384.Jsem cela na hromade jen chodim na kontroly a nikdo semnou nic poradne nedela.Byla jsem hospitalizovana v listopadu na interne s astmatem, udajne..pak v lednu byla operace branicni kyly, a v dubnu jsem na interne zas skoncila na kapackach 10 dni.pry jsem mela infekt.Od brezna do konce kvetna jsem byla na antibiotikach. Nevim si vubec rady Muzete mi prosim napsat co si o tom myslite?
Dekuji a preji vam krasne letni dny..

 
simon1236789123456789  06.07.15 14:35
jaternitesty

Zvýšené jaterní testy - hodnoty a příčiny špatných jaterních testů

Jaterní enzymy a bilirubin
Principem jaterních testů je odběr žilní krve, která je odeslána na laboratorní rozbor. Zde se poté zjišťují hodnoty několika enzymů. Pro nás je důležité, jaká je koncentrace těchto enzymů v krvi. Ta je udávána v jednotkách mikrokatal na litr - µkat/l. Hodnoty pro každou veličinu jsou různé, přičemž mají společné, že by vždy měly být nižší než jeden µkat/l. Podle toho, jak moc je hladina enzymů zvýšená lze odhadnout, zdali a v jakém rozsahu jsou játra poškozená.

Aspartátamino­transferáza (AST) Běžná hodnota: 0,05-0,75 µkat/l

Alaninaminotran­sferáza (ALT) Běžná hodnota: 0,1-0,78 µkat/l

ALT a AST jsou hlavní dva enzymy, které indikují poškození jater. Platí, že čím jsou zjištěné hodnoty vyšší, tím je poškození jater vážnější. Kromě toho je však důležité vzít v potaz i poměr hodnot těchto enzymů. Pokud je totiž ALT vyšší než AST, pak se pravděpodobně jedná o lehčí poškození. Je li však hodnota AST vyšší než ALT, jedná se o těžké poškození jater.

Gamaglutamyltran­sferáza (GMT/GGT) Běžná hodnota: 0,05-0,72 µkat/l

Zvýšená hodnota GMT společně s ALP indikuje problémy s odtokem žluči z jater. Vysoká hodnota GMT v kombinaci s normálními hodnotami ostatních veličin je typická pro časté alkoholiky. Při přerušení konzumace alkoholu se GMT vrací za několik dní do normálu.

Alkalická fosfatáza (ALP) Běžná hodnota: 0,05-2,2 µkat/l

Společně se zvýšenou GMT poukazuje na poruchu odtoku žluči. Pokud je zvýšená pouze ALT, může se jednat o onemocnění kostí, neboť ALT se kromě jater vyskytuje také právě v kostech.

Bilirubin
Kromě měření hodnot enzymů, bývají jaterní testy doplněny ještě o vyšetření bilirubinu. Bilirubin je látka, která vzniká při rozpadu hemoglobinu - červených krvinek. Jeho koncentrace v krvi se udává v mikromolech na litr - µmol/l a jeho běžná hladina v krvi bývá pod 20 µmol/l. Pokud v těle dojde k hromadění bilirubinu, vzniká žloutenka. Od 20 do 30 µmol/l začínají tkáně žloutnout a od 30 µmol/l a více již mluvíme o žloutence.

Příčiny zvýšených jaterních testů
Zvýšené hodnoty jaterních testů nejčastěji indikují poškození jaterní tkáně nějakou toxickou látkou nebo nemocí. Mezi pro játra škodlivé látky patří zejména vysoké dávky alkoholu a léků, například paralenu. Dále to ale mohou být i různé rostlinné jedy a zejména houby. Mezi nejčastější nemoci spojené s játry patří různé druhy infekční hepatitidy, lidově infekční žloutenky a mononukleóza. Mezi další nemoci postihující játra patří rakovina jater, steatóza (ztukovatění) jater při poruše metabolismu tuků, poruchy odtoku žluči způsobené žlučníkovými kameny, Wilsonova choroba, hemochromatóza, nádory a pseudonádory.

Zvýšené jaterní testy mohou být příznakem některého z těchto onemocnění. Při podezření na kterékoliv z nich je nezbytné podstoupit všechna předepsaná vyšetření, zcela vynechat alkohol a kouření a je-li předepsána, tak i dodržovat přísnou dietu. Varovnými signály pro včasnou návštěvu lékaře a podstoupení vyšetření jater mohou být častá únava, bolest pod pravým žebrem, výrazné úbytky na váze, častá zácpa a nadýmání. Testy by měl také absolvovat každý, kdo přišel do styku s člověkem nakaženým virovou hepatitidou.

 
Renáta26  03.06.15 13:14
jaterní testy

Dobrý den, na krevních odběrech mi zjistili zvýšené jaterní testy GGT 0,81, ALT 0.37a AST 0,38, billirubin celkový 10, amyláza celková 0,40, zvýšené lymfocyty 34,1a snížené neutrofily 48,6, pH 7,5. Poslední dobou jsem pořád unavená, ospalá. Je mi 51 let. Tlak nízký 100-70, EKG v pořádku. Jsem už z toho zoufalá, potřebuji se dát dohromady proto moc žádám o radu. Předem děkuji.

 
2712lenka  18.05.15 08:56
vysoké jaterní testy

Dobrý den, už rok mě trápí žlučník - sonem zjištěno - kamínky
opakované koliky - v současné době jsem před operací žlučníku
při předoperačním vyšetření bylo zjištěno, vysoké hodnoty jaterních testů, zvýšený draslík
dnes opět odběry - výsledek zítra
tak se ptám ještě zde, je to ovlivněno, že mám opakované záchvaty žlučníku
delší dobu bolest v pravo pod prsem
bude se moct provést operace žlučníku?
děkuji za odpověd

 
peterja620
29 příspěvků 18.11.14 23:07
O co jde?

Nikolkaa123 přestaňte brát drogy a pít tvrdý alkohol. To jaké máte potíže je pro Vás varování. Nezahrávejte si se svým zdravím. Máte jenom jedno tak si jej chraňte.

 
NicKye12
2 příspěvky 16.11.14 17:41
Nejistá

Dobrý den ptam se vcera mi objevil necekany menzes, poslednich 14 dni moc, nejim, nespim a furt se stresuji,, mmyslite ze muzu mit neco s játry? :|

 
Ivulilinka  21.10.14 15:08
ALT 7, AST 2

Dobrý den, úplně náhodou mi doktor zjistil, že mám hodnoty GGT 0.7, AST 2, ALT 7. Ještě před měsícem byly výsledky v pořádku při preventivní kontrole. Asi v půlce září jsem měla jednodenní průjem a pak 2 týdny lehčí pobolívání břicha, teď už nic. V těhotenství jsem měla ve dvou případech cholestázu a ukončení obou těhotenství k 38.týdnu, proto kontrolní odběr. Nyní mám klidový režim, čeká mě sono břicha a pravděpodobně test na mononukleozu. Testy na žloutenku A, B, C - negativní. Jen nevím, proč musím být 2 týdny na neschopence, když nemám žádné jiné příznaky, nic mě nebolí. Klidový režim nelze splnit, když mám 2 děti 3 a 5 let.
Pokud se při další kontrole nic nezmění, chci zažádat o zrušení nemocenské. Děkuji za případné doplňující informace. Ivana

 
penelopa23  30.09.14 12:23
nemoc jater

Dobry den, minuli tyden mi bylo zle od zaludku, prujem, unava,slabost.po tydnu nevolnosti jsem navstivila lekarku ktera me poslala na ultrazvuk, krev a vysetreni moci. ultrazvuk, diagnoza nemoc jater, krev,3× vysi jaterni testy, moč, krev, bilkovina, zlucove bavivo. doktorka mi na to rekla ze jsem prosla vyrozou ktera mi sedla nebo napadla jatra. :nevim: dostala jsem nejakej lek na zaludek a ostropestrec v tabletach.rada bych vedela jestly to muze bejt neco vaznejsiho nebo jestly se to casto stava.diky moc za odpoved

 
Odpoved  03.04.14 17:50
odpověď

Zvýšené jaterní testy jak již je v příspěvku je poměrně zásadním vodítkem pro lékaře. Játra jako největší chemická laboratoř v těle člověka. Pokud je zatěžujeme nadměrně toxickými látkami, některé hodnoty se zvyšují. Důležité jsou hodnoty AST/ALT a GGT. Maximum hodnoty AST je 0,83 podobně i ALT. I při zvýšení jejich rozdíl AST hodnoty a ALT hodnoty by neměl být větší jak 1,0.Pokud je větší jak 1,0 bývá zpravidla doprovázen cirhózou jater, což ukazuje lékaři i další hodnoty a také sono vyšetření jater, kdy se rozšiřuje tzv. vrátnicová žíla - vena portae-, která se snaží zajišťovat zvýšený průtok krve do jater. Tento stav lze však ještě zvrátit přísnou jaterní dietou a naprostou abstinencí. Játra mají velmi vysokou samoregenerační schopnost.
Pokud pacientovy jaterní testy vykazují hodnotu rozdílu AST a ALT vyšší jak 2,0 jde téměř vždy o alkoholické poškození jater. Doplńujícím faktorem je hodnota GGT (optimální hodnota 0,84).
Zvýšená hodnota GGT ukazuje na překážku v játrech, může jít o různé druhy hemangiom, ale i karcinom, v případě susp. hemangiomu je důležité provést další vyšetření, nejčastěji lékařem indikovanou magnetickou rezonanci nebo CT vyšetření jater, ukazatelem poškození jater na sono vyšetření bývá také zvětšení jater - hepatomegalie.
Pokud nejste spokojena s informacemi, které Vám podává Váš lékař, máte dle zákona právo změnit lékaře a to i odborného, aby provedl další pátrání ve věci.
Ve Vašem případě je ALT poměrně vysoké a rozdíl vůči AST je necelých 1,5. V každém případě zde chybí informace o GGT a hodnotě Bilirubinu, což jsou další významné hodnoty.
Obecně platí, čím vyšší je hodnota AST, (norma 0,83), tím je prognóza závažnější a je nutné se bezpomínečně nechat vyšetřit kardiologem- echo, akg, krevní tlak, hladina cukru v krvi.
K jaternímu selhání dochází nikoliv jednou zvýšenou hodnotou, ale řadou faktorů, které se projevují i v oběhové soustavě. V každém případě by při hodnotách AST 4,16 a ALT 2,61 měl být pacient pod stálým dohledem lékaře. Ale to musí indikovat lékař.

 
repro01  01.02.14 11:10
Zvysene jaterni testy

Dobry den nechal jsem si udelat jaterni testy pri navteve lekare mi bylo receno ze takovou krivku jeste nevide ma 17 alevi ceho, lekar rekl ze cirhozicka tady je ale zivota neohrozujici, nic vic mi k tomu nerek ani nepredepsal. Tak vlastne nevim vubec nic. Dekuji za odpoved.Petr

 
tampírová  24.12.13 16:31
zvýšené jaterní testy

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, zda je to hodně špatné,
když jsem ve 25,týdnu těhotná a naměřili mi JT ALT 4,16 a ALS 2,61 a ještě jedna věc,
může to ublížit plodu? Každý doktor mi říká něco jiného, tak jsem z toho docela
nervozní a nevím, co si mám o tom myslet,
děkuji moc za odpověd
s pozdravem R. Tampírová

Vložit nový komentář