Zvýšená chuť k jídlu

Další názvy: hyperorexie

V období růstu, těhotenství nebo rekonvalescence po fyzickém stresu jako dlouhodobá nemoc nebo úraz je zvýšená chuť k jídlu normálním jevem. Tělo doplní spotřebované zásobní látky, nebo využije živiny ke stavbě základních jednotek.

Pokud zvýšená chuť k jídlu nemá zjevnou příčinu a nastane u osoby nemající velké energetické ani stavební nároky, může vést k obezitě a v důsledku toho k dalším komplikacím. V tomto případě není něco v pořádku, a problém je potřeba řešit. Protože chuť k jídlu a pocity hladu jsou tělem regulovány na několika úrovních, může mít porucha regulace mnoho příčin. Zvýšená chuť k jídlu může tak nastat při poruše na úrovni trávicí soustavy, kdy přijaté živiny nejsou správně zpracovávány nebo například nedochází k pocitům sytosti z mechanického roztažení žaludku. Další úroveň je hormonální. Zde může být na vině dědičně daný nedostatek hormonu leptinu, nacházejícího se v tukové tkáni. Ten úměrně množství tukového vaziva snižuje chuť k jídlu. Dalšími hormony ovlivňující celkový metabolismus jsou hormony štítné žlázy, její hyperfunkce vede ke zvýšení metabolismu, tedy i chuti k jídlu.

Řešení

Zvýšená chuť k jídlu může mít ale i mnohem obyčejnější důvody. Pokud organismus zatěžujeme dlouhodobým psychickým stresem, může být zvýšená chuť k jídlu obranným mechanismem. To samé platí o nedostatku spánku nebo nervozitě. Známá je zvýšená chuť k jídlu při odvykání kouření. Zde je dobré najít si jinou činnost, která by nás „zabavila“ během odvykání kouření.

Při zvýšené chuti k jídlu se nejprve zaměřme na celkovou pohodu našeho organismu a na kvalitu konzumovaných potravin. Teprve potom padají podezření na hormonální poruchy, nutné konzultovat s praktickým lékařem.

Diskuse

Nikdy nekončící chuť k jídlu
Kojení a neřízená chuť na sladké
Jak překonat chuť na jídlu

Napište prosím svoji zkušenost s: zvýšená chuť k jídlu

 Váš příspěvek
 

Nemoci s tímto příznakem: