Pocit těžkosti

Další názvy: pocit přejezení

Pocit těžkosti, nebo také plného žaludku občas nastává po těžko stravitelných nebo tučných jídlech. Ve stěnách dutých orgánů jsou receptory reagující na roztažení a ovlivňující tím jak pocity hladu, tak i tyto nepříjemné pocity těžkosti nebo přeplněnosti. V žaludku je potrava přeměňována na tekutou tráveninu, která je pak postupně vypuzována dolním žaludečním svěračem do tenkého střeva, konkrétně do dvanáctníku.

Asi prvním krokem, který bychom proti pocitu těžkosti od žaludku měli podniknout, je úprava jídelníčku. Vyřazení nebo omezení těžko stravitelných jídel jako červené maso nebo houby a zařazení vlákniny, která je obsažena v ovoci nebo v obilovinách. Ta urychluje průchod potravy trávicí soustavou a tím jí pročišťuje a zabraňuje nezdravé stagnaci. Důležitý je také pitný režim a způsob příjmu stravy. Menší porce a pomalý příjem omezí pocit plného žaludku, protože se pocit sytosti dostaví včas a ne se zpožděním, jak by tomu bylo při rychlém jídle.

Pokud jsou pocity těžkosti například spojené s bolestmi i po úpravě životosprávy, stojí to za konzultaci s praktickým lékařem, případně gastroenterolo­gem. Je možné, že je žaludek na základě nervových podnětů dlouhodobě stažený a nepracuje tak, jak má. Na to má vliv samozřejmě stres nebo jiné psychické vlivy. Při výskytu bolestí nelze bohužel vyloučit ani poškození žaludeční sliznice vředem nebo nádorem. Často je lepší přijít k lékaři a případný problém podchytit včas.

Diskuze o pocitu těžkosti

Napište prosím svoji zkušenost s: pocit těžkosti

 Váš příspěvek