Pocit kyselosti

Další názvy: pálení žáhy

Pocit kyselosti za hrudní kostí šířící se až do krku je lidově nazýván pálením žáhy, odborně pyróza. Jde vlastně o návrat kyselé žaludeční šťávy zpět do jícnu. Sliznice jícnu není uzpůsobená na styk s takto kyselou tekutinou a proto je podrážděná, návrat žaludeční šťávy se tak stává nepříjemným a někdy až bolestivým.
Pálení žáhy většinou zapříčiní nadměrná tvorba žaludečních šťáv, a pokud se vyskytne jednou za čas, nebo při těhotenství, není důvod panikařit. Pokud vás ovšem pálí žáha opakovaně, může se jednat o příznak poruchy uzávěru dolního jícnového svěrače, který kvůli své nedostatečné funkci trvale propouští žaludeční obsah do jícnu.

V tomto případě, kdy je sliznice jícnu opakovaně vystavována kyselé žaludeční šťávě, může vzninkout zánět nebo dokonce až vřed sliznice jícnu.

Léčba

Pokud potíže s pálením žáhy trvají déle než tři dny, je vhodné navštívit svého praktického lékaře. Ten posoudí, jestli se bude postupovat léčbou antacidy (ke snížení kyselosti žaludeční šťávy), při dlouhodobějších obtížích vás případně odešle na specializované pracoviště, kde endoskopicky odhalí možnou příčinu poruchy.

Pálení žáhy nastává ve většině případů hlavně po konzumaci určitých potravin a nápojů jako jsou tučná jídla, kořeněná jídla, káva nebo alkohol. Pokud chceme předcházet obtížím s pálením žáhy, je dobré konzumaci těchto položek omezit.

Diskuze o pocitu kyselosti

Napište prosím svoji zkušenost s: pocit kyselosti

 Váš příspěvek
 

Nemoci s tímto příznakem: