Bolest břicha před jídlem

Pokud k nástupu či naopak k odeznění bolestí břicha dochází v určité souvislosti s jídlem, jedná se o cenný poznatek, který lékaři může hodně napovědět o možné příčině problému.

Bolest břicha před jídlem, či lépe řečeno úleva od bolesti časně po jídle bývá nejčastěji dávána do souvislosti s onemocněním dvanáctníku (duodena), což je počáteční úsek tenkého střeva bezprostředně navazující na žaludek. Dvanáctník hraje důležitou úlohu při trávení, neboť společným vývodem do něj ústí žlučové cesty a systém slinivky břišní. Tak je k potravě, která byla těsně předtím částečně zpracována žaludkem, přivedeno množství enzymů a žlučových kyselin, které rozkládají jednotlivé živiny na jednodušší látky.

Velmi zjednodušeně lze říci, že nachází-li se na dvanáctníku vřed, pak přítomnost malého množství uvedených látek bez přítomné potravy dráždí poraněnou střevní stěnu a nemocný pociťuje bolest – při nekomplikovaném vředu zprvu tupého charakteru s umístěním asi uprostřed vzdálenosti mezi pupkem a dolním okrajem hrudní kosti. Naopak po najezení se enzymy a kyseliny mísí s potravou a dráždění dvanáctníku se zmenšuje.

Nemocný by měl vyhledat praktického lékaře, chirurgickou ambulanci, případně odborného lékaře – gastroenterologa.

K úlevě od bolesti po jídle dochází také při konzumaci zásaditých potravin a mléčných výrobků, je-li příčinou bolestí vřed žaludeční. Ostatní potraviny, zvláště pak kyselé, kořeněné, alkohol a káva naopak bolesti při žaludečním vředu zhoršují.

Napište prosím svoji zkušenost s: bolest břicha před jídlem

 Váš příspěvek
 

Nemoci s tímto příznakem: